sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Mehiläistenhoitokurssille - miten tässä nyt näin pääsi käymään?



Tänä talvena Itse Mehiläishoitaja kysyi, että koskas meinaat mennä sinne mehiläiskurssille. ”Miten niin? Olenko minä muka joskus luvannut sellaista? En kyllä varmasti ole -  EHKÄ olen joskus sanonut, että EHKÄ voisin joskus mennä.

Ehkä se olisi kuitenkin hyvä idea. Olen viime vuosien aikana selittänyt monelle (todelliselle tai potentiaaliselle) hunajanostajalle mehiläistenhoidosta ja hunajasta, toivottavasti antanut suht' oikeaa tietoa. Lisätieto ei olisi kuitenkaan pahitteeksi. En myöskään halua enää toista kertaa viime kesän kaltaiseen tilanteeseen, sillä ei se yksi kerta vielä ihmeemmin parvenkäsittelykokemusta tuonut! Johtaako tämä sitten vielä johonkin muuhun, sen saa aika näyttää...

Olen lukenut viime vuosina jonkin verran mehiläistenhoitoon liittyvää kirjallisuutta ja osallistunut Itse Mehiläistarhaajan kanssa ahkerasti Suomen Mehiläishoitajain liitto ry:n järjestämiin tilaisuuksiin. Paljon on siis tullut tietoa, noissa tilaisuuksissa useimmiten joko kokeneiden tarhaajien tai tutkijoiden ”syvällä rintaäänellä”.

Kerrottakoon nyt kuitenkin rehellisesti, että ihan kaikkea lukemastani tai kuulemastani en todellakaan purematta niele. Ammattitaustani laittaa välillä kovasti hanttiin, kun toisinaan tarjotaan suht' tarkkoja ajankohtia mehiläisten vuotuiseen ajankiertoon huomioimatta Suomen kokoisessa maassa varsin erilaisia ilmasto-oloja. Vuotuinen vaihtelu voi olla myös erittäin suurta yhdessä ja samassa paikassa, ja parin kilsan päässä etenkin kesäisten kuurosateiden paikallisuuden vuoksi olosuhteet ja samalla hunajasato voivat erota kuin yö ja päivä. Myös keväiseen puhdistuslentoon liittyvä lämpötilaraja tuntuu aika oudolta, meillä ainakaan mehiläiset eivät ole käyneet lukemassa portaanpielessä olevaa lämpömittaria vaan ovat varmaan lähteneet siinä vaiheessa, kun aurinko on lämmittänyt pesää ja ilmaa lentoaukon suulla.

Mehiläiset tai mesikasvit eivät siis katso lämpömittariamme tai allakkaa vaan elävät luonnon ehdoilla. Jos jotain olen oppinut niin sen, että mehiläiset tykkäävät poutaisesta ja lämpimästä kesäsäästä.

Lupauksena teille, jotka eivät ole vielä luovuttaneet pitkien tekstien kanssa: aion jatkossa kirjoittaa lyhyemmin - tai ainakin pyrin siihen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti