torstai 1. toukokuuta 2014

Kaiken maailman superhunajat...

Edellisestä blogipäivityksestä alkaakin olla jo aikaa. Tämänpäiväisen Helsingin Sanomien kirjoitus haavat parantavasta "superhunajasta" sai kuitenkin tarttumaan kuvitteelliseen kynääni...

Mistä ihmeestä näitä luonnontuotteiden superversioita oikein tulee? Jos miettii lehtijutuissa sekä markkinointi- ja myyntipuheissa käytettyjä nimikkeitä, niin matka tavallisesta luonnontuotteesta supertuotteeksi onnistuu ilmeisesti jollakin seuraavalla keinolla:
  • tuote saa lääketieteellisen nimikkeen ja se pakataan folioisiin läpipainopakkauksiin tai steriiliin muoviin
  • tuote kuivataan tai jauhetaan ja rahdataan mielellään toiselle puolelle maapalloa
  • tuote saadaan markkinoitua kansainvälisille julkimoille, jotka kertovat käyttävänsä tuotetta. Oletettavasti tässä tapauksessa raha kulkee toiseen suuntaan kuin normaalisti tuotteita hankittaessa...
On se maailma vaan mennyt ihmeelliseksi, kun kaikki luonnollisetkin raaka-aineet pitää pakata länsimaisen lääketieteen kertapakkauksiin tai tänne luonnonmarjojen luvattuun maahan rahdataan kuivattuja "ihmemarjoja" eli superfoodia! Niitä ihmemarjoja kun on Suomen metsät väärällään. Ei tarvitse välttämättä mennä edes metsään asti, sillä torilta niitä saa tuoreina ja kaupan hyllyltä kuivattuna tai jauhettuna. Käsittääkseni näitä kotimaisia marjoja ja niiden "superfood-ominaisuuksia" on yritetty markkinoida kotimaassakin mutta taitavat tehdä paremmin kauppansa jälleen kerran siellä toisella puolella maapalloa, missä arvostetaan aivan eri tavalla suomalaisen luonnon ja luonnontuotteen puhtautta.

Jos siis olen ymmärtänyt oikein, niin hunaja muuttuu superiksi siinä vaiheessa, kun se pakataan lääketehtaan läpipainopakkauksiiin tai pieniin steriileihin muovipusseihin. Taannoin apteekin tiskillä reseptilääkettä odottaessani huomioni kiinnittyi tablettipakkauksiin, jotka sisälsivät tuoteselosteen mukaan Kanadasta peräisin olevaa kuivattua hunajaa. Totesin farmaseutille, etten ymmärä ollenkaan mitä järkeä on rahdata Kanadasta asti kuivattua hunajaa kun sitä kuivaamatonta alkuperäistuotetta on saatavilla vaikkapa naapurin mehiläistarhaajalta. Farmaseutti ainakin väitti olevansa kanssani samaa mieltä...

Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Pitäsikö jokaisen torikojun ja myyntihyllyn reunassa lukea, että nämä puhtaat ja terveelliset suomalaiset hunajat ja marjat eivät ole ainoastaan superfoodia vaan suorastaan hyperfoodia?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti