perjantai 14. helmikuuta 2014

Juoksevaa hunajaa vai hunajaa juoksevassa muodossa?

Käsi pystyyn: kuinka moni on törmännyt reseptejä lukiessaan käsitteeseen "juokseva hunaja"? Ja kuinka moni on erehtynyt luulemaan samalla lailla kuin minä aiemmin, että se pitää ostaa kaupasta juoksevassa muodossa?

Nykyaikana ruuanlaitto on monelle harrastus ja intohimo, johon ollaan valmiita satsaamaan sekä aikaa että rahaa. Raaka-aineiden tuoreus ja kotimaisuus ovat monelle kaiken A&O - miksi sitten pitäisi käyttää yleensä ulkomaista alkuperää olevaa hunajaa vain siksi, että kotimaista juoksevaa hunajaa ei yleensä ole tarjolla kaupan hyllyllä? Kiinteässä muodossa olevan hunajan muuttaminen juoksevaksi on käytännössä yhtä helppoa kuin voisulan teko: juoksevuus saavutetaan lämmittämällä. Hellävaraisin tapa on lämpöinen vesihaude - siis sama periaate kuin suklaansulatuksessa. Hunaja tosin muuttuu juoksevaksi vähemmällä lämmöllä, mitäs sitä suotta mehiläisten erittämiä terveellisiä entsyymejä heikentämään!

On sanottu, että noin +40 asteeseen asti hunajan kaikki terveelliset ainesosat säilyvät hengissä. Ja niitä on totta vie paljon! Mitä korkeammaksi lämpötila nostetaan, sitä enemmän terveellisiä ainesosia tuhotaan. Näin minulle ainakin on kerrottu... Osassa maita on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että hunaja pastöroidaan. Kuten monen muunkin raaka-aineen osalta, osa terveysvaikutuksista haihtuu kuumennettaessa taivaan tuuliin. Lopputuloksena on toki ikuisesti juoksevaa hunajaa mutta kannattaisiko kuitenkin nähdä itse se vaiva, että lämmittää vain tarvittavan määrän hunajaa juoksevaan muotoon ja säilyttää siinä lopussa hunajasatsissa sen "kaiken hyvän".

Kaikki juokseva hunaja ei toki ole kuumennuksen seurausta. Vastalingottu hunaja on aina juoksevaa ja mikäli se pakataan sellaisenaan tölkkeihin tai tuubiin, suomalainenkin hunaja saattaa pysyä juoksevana jopa useita kuukausia. Erot ovat kuitenkin valtavia johtuen sekä säilytyslämpötilasta että siitä, mistä kasveista mehiläiset ovat metensä keränneet. Jotta takuuvarmasti juoksevaa hunajaa saa vielä talvellakin, kannattaa laittaa tölkkejä pakastimeen ennen kiteytymisen alkamista. Sulatuksen jälkeen hunaja on taas juoksevaa - ainakin jonkin aikaa. Luonnollinen kiteytymisprosessi lähtee kyllä käyntiin.

Itse suhtaudun erittäin epäilevästi väitteisiin, että esimerkiksi Etelä-Euroopan maista peräisin oleva hunaja pysyisi juoksevassa muodossa ilman lämmitystä. Ehkä sitten joskus aikanaan ilmastonmuutoksen myötä, jos akaasia leviää sinnekin. Akaasian Euroopan valtausta en ole kyllä enää minä todistamassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti